vectori_logo

Nieuwe woning met oude kenmerken

Als gevolg van de aardbevingsschade door de gaswinning in de provincie Groningen worden in Overschild bijna alle woningen gesloopt en opnieuw gebouwd.

De nieuwbouw zorgt ervoor dat het dorp een ingrijpende identiteitsverandering ondergaat. Als gevolg van de aardbevingsschade door de gaswinning in de provincie Groningen worden in Overschild bijna alle woningen gesloopt en opnieuw gebouwd. De nieuwbouw zorgt ervoor dat het dorp een ingrijpende identiteitsverandering ondergaat. De gekoesterden kwaliteiten van de gesloopte woning worden meegenomen in het ontwerp van de nieuwbouw: de royale woonkeuken direct aan de pluktuin vol eetbare planten, groenten en fruitbomen. Een gezellige woonkamer met de zicht op de straat en de mogelijkheid voor de bewoonster om zich terug te trekken in de geborgenheid van de slaapkamer met uitzicht over het Groninger landschap. De gesloopte woning is in de loop van de tijd meerdere keren aan achterzijde uitgebreid. Deze gegroeide woningtypologie is vertaald in een nieuwe woning met drie achter elkaar geschakelde en verschoven huisjes.

Het voorste ‘huisje’ is het gezicht aan de straat. En heeft het uiterlijk van de, op het Groningse platteland veel voorkomende, rood gemetselde huizen.

Het middelste ‘huisje’ is transparantie versie van de typische werkschuur, voorzien van een grote glazen puien in de langsgevel. Hierdoor zijn de pluktuin en de woonkeuken onderdeel van dezelfde ruimte, zoals dit in een werkschuur ook zo is. Het ‘achterste’ huisje biedt geborgenheid door het gesloten karakter ervan. De drie huisjes zijn verschoven ten opzichte van elkaar, waardoor je vanuit iedere verblijfsruimte zicht over het achterliggende Groninger landschap hebt.

 

Locatie Groningen, Nederland

Jaar 2016

Volgend project

 

Kijkstal