vectori_logo

20/12/2023

Ben van der Meer benoemd als stadsbouwmeester van Groningen.

 

Groningen benoemt duo als stadsbouwmeester: Ben van der Meer en Michiel Van Driessche.

De gemeente Groningen heeft vandaag de opvolgers bekend gemaakt van stadsbouwmeester Nathalie de Vries. De Groningse architect Ben van der Meer (47) en de Belgische landschapsarchitect Michiel Van Driessche (37) volgen haar op per 1 februari 2024. Het tweetal heeft ruime ervaring in projecten en gebiedsontwikkeling in de gemeente Groningen en koppelt dit aan een toekomstgerichte visie op de uitdagingen, opgaven en transities in stad en omgeving. Ze zijn samen drie dagen in de week beschikbaar om vorm te geven aan de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente, aan de nieuwe omgevingsvisie en aan het stimuleren en agenderen van nieuwe thema’s in de duurzame stedelijke ontwikkeling.

 

De gemeente Groningen is de grootste stad van Nederland die traditioneel een eigen, onafhankelijke stadsbouwmeester aanstelt als eerste adviseur. De rol van de stadsbouwmeester is gevraagd en ongevraagd adviseren over ruimtelijke kwaliteit in de breedste zin van het woord. Van der Meer & Van Driessche combineren niet alleen de kennis van hun twee vakgebieden maar ook de lokale wortels van Ben met het (inter)nationale werkveld van Michiel.

Ben van der Meer is architect en oprichter van vector-i en woont en werkt in Groningen. Hij studeerde af in Groningen aan de Academie voor Bouwkunst en is architect van onder andere Vapiano, de openbare basisschool Driebond en woningen aan de Vossenburglaan in Meerstad. Ben werkt momenteel met zijn bureau aan HOLT in Corpus den Hoorn en het Vief Kwartier op het Europapark met een sterke focus op duurzaamheid.

 

Michiel Van Driessche is geboren in Gent en woont in Rotterdam. Hij studeerde aan de School of Arts in Gent en de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam. Hij is oprichter van Felixx Landscape Architects & Planners en heeft een sterke focus op de hedendaagse klimaatopgaves. Hij is actief in diverse steden waaronder Almere, Leuven, Cartagena en Reykjavik. Hij kent Groningen goed als mede-auteur van de ontwerpleidraad Nieuwe Ruimte en als landschapsarchitect van de Healthy Ageing Campus Groningen en Campus Eemsdelta in Appingedam. Eveneens werkt hij samen met Ben aan het Vief Kwartier op het Europapark.

 

 

Foto Van Driessche: Chiara Catalini