vectori_logo

Robuust gemetselde sculptuur

Op de plek van een voormalige autoshowroom wordt Huys de Haar gerealiseerd. Een woongebouw met gestapelde terrassen in het centrum van Haren. Het bouwwerk telt 4 lagen en 22 levensloopbestendige appartementen.

Het gebouw staat als een villa in het groen. Zoals vroeger is de tuin de (groene) verbinding tussen de Rijksstraatweg, de Hortus Botanicus en het Hendrik de Vries plantsoen. De plek grenst aan het beschermd dorpsgezicht van de Rijksstraatweg, waar de relatie met het landschap een cruciale rol speelt en het profiel breed en groen is.

Het gebouw is een robuuste gemetselde sculptuur, de onderverdeling van het gebouw aan de Rijksstraatweg en aftrappende terrassen en balkons geven het gebouw haar bijzondere vorm.

Het gebouw wordt gemetseld met één soort lichte, handgevormde metselsteen in verschillende patronen waardoor het oppervlakte van de gevel homogeen is en een genuanceerd reliëf heeft. De gevelopeningen, balkons en dakterrassen zijn onderdeel van de sculptuur en afgestemd op de zon, uitzicht en privacy van de bewoners. Het gebouw is toekomstgericht ontworpen. Het houdt rekening met energiegebruik, opwekking, en opslag, verwarming en verkoeling en de omliggende natuur, flora en fauna.

 

Locatie Haren, Nederland

Jaar 2019 –

Opdrachtgever MWPO

Landschapsarchitect Lap Landscape & Urban Design

Constructeur Dijkhuis ingenieurs

Installatie adviseur Nijeboer – Hage

Bouwfysisch adviseur Noorman Bouw- en milieu-advies

Volgend project

 

Basisschool Klein Engelbert