vectori_logo

Eiland aan de stad

Eén van de nieuwste uitbreidingen van Groningen is Meerstad. Dit waterrijke uitbreidingsplan is een prachtige mix van natuur en architectuur.

Het nieuwste deel Tersluis is een samenstelling van wonen op de vaste wal en wonen op eilanden. vector-i mocht het ontwerp tekenen van één van de eerste huizen op het eiland Heemraad. Een woning met een duidelijke oriëntatie en een interieur met hoogteverschillen dat zorgt voor variërende beelden op het omringende landschap en de buurt waarin het staat.

Het huis is duidelijk gericht op het water en daarmee op de zon. Maximalisatie van woongenot en energieopbrengst zijn van meet af aan leidend geweest voor het ontwerp en waren de motivatie om het huis dwars op de kavel te zetten. De kap heeft een groot dakvlak op het zuiden voor zonnepanelen en de achtergevel heeft een maximaal transparant raakvlak met de tuin en met het meer.

Privacy en transparantie gaan hand in hand omdat openingen in de gevel met precisie zijn bedacht en geplaatst. Veel glas op zuid zodat het het landschap panoramisch ervaren wordt. Een overstek op de zuidkant zorgt voor schaduw in de zomer en een droge verblijfsplek op het terras. In de noordgevel zijn subtiele ramen gemaakt die zicht naar de straat bieden maar weinig zicht naar binnen. Een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgevers. 

 

Locatie Meerstad, Nederland

Jaar 2020

Volgend project

 

‘Case study district’